POZRITE SI, ktoré hraničné priechody s Poľskom dočasne uzavreli

04.10.2023 Stará Ľubovňa

Lysá Poľana/Čirč/Spišská Stará Ves 4. októbra (TASR) - Na poľsko-slovenskej hranici v noci na stredu dočasne uzavreli niektoré priechody. Ide napríklad o priechod cez Lysú nad Dunajcom, Lysú Poľanu či medzi obcou Čirč a poľským Leluchówom. Starosta Čirča Michal Didik tomu nerozumie, keďže v okrese Stará Ľubovňa problém s nelegálnou migráciou nemajú, a práve to má byť dôvod uzavretia hraníc.

"Dozvedel som sa o tom v utorok poobede od starostu Leluchówa, preveroval som to ďalej cez primátora Muszyne a potvrdil mi to aj malopoľský maršálek. Zatiaľ by to malo byť na desať dní, keby bola nejaká zmena, budú nás informovať. Myslím si, že ak chcú chrániť hranice pred prechodom utečencov, ktorých som tu ja v živote nevidel, mali uzavrieť všetky priechody," skonštatoval Didik s tým, že cez priechod môžu prejsť len peší s pasom, autá musia zaparkovať pred hranicou.

Skomplikuje to podľa starostu najmä cestovný ruch, ale aj obchodný tranzit. Dodal, že negatívne to vnímajú najmä poľskí dodávatelia tovaru. "Ja to vnímam ako predvolebnú kampaň v Poľsku, podľa mňa nebol dôvod uzavrieť tieto priechody, pretože tu na severovýchode sme nezaznamenali žiadnych migrantov. Je to také zvláštne vidieť, že tam stojí armáda a polícia a všetkých kontrolujú," uzavrel starosta.

Ján Kurňava, primátor Spišskej Starej Vsi, do ktorej katastra patrí priechod Lysá nad Dunajcom, upozornil na to, že ich štát na situáciu vôbec neupozornil. "Bol som si to osobne ráno preveriť a zistili sme, že sú tam zátarasy a armáda a polícia nepúšťajú žiadne autá. Kontaktoval som okresný úrad, s prednostnom máme stretnutie v Kežmarku, mali by sme dostať bližšie informácie," uviedol pre TASR. V prihraničnej oblasti podľa neho obyvatelia často chodia do Poľska a dotkne sa to aj zamestnancov miestnej spoločnosti Zastrova, ktorej zamestnanci dochádzajú z poľských prihraničných obcí. "Sme z toho sklamaní, sme v Európskej únii a neverím, že migrantov zo Slovenska do Poľska chodí cez tento hraničný priechod toľko, respektíve či vôbec tu nejakí sú. Náhodné kontroly boli spomínané v médiách, nikto však nehovoril, že priechod úplne uzavrú," zdôraznil Kurňava.

Na Orave sú zo zatvorenia hraníc s Poľskom prekvapení, hovoria, že to nečakali

Viaceré hraničné priechody medzi Oravou a Poľskom v stredu dočasne uzatvorili pre dopravu. Dôvodom je nelegálna migrácia. Tamojších starostov to prekvapilo, hovoria, že na to neboli pripravení.

Dopravná uzávera sa na Orave týka cestných priechodov Ujsoły - Novoť, Winiarczykówka - Bobrov a Chochołów - Suchá Hora. Hranice možno prekročiť na priechodoch Chyžné - Trstená a Korbielów - Oravská Polhora. Situáciu na hranici s poľským Ujsoły bol skontrolovať starosta Novote Dušan Jendrašík. "Ráno som sa dozvedel, že máme barikádu na priechode, bol som sa tam osobne pozrieť a môžem to potvrdiť. Príslušníci poľskej armády a polície mi vysvetlili, že na minimálne desať dní je priechod uzatvorený pre akúkoľvek dopravu. Ak som to správne pochopil, je tam možnosť prejsť pre peších, za určitých podmienok," uviedol pre TASR.

Starosta Novote dodal, že ho to prekvapilo. "Vedeli sme, že budú nejaké priebežné kontroly vozidiel, ale nie, že nám to idú uzavrieť úplne," povedal Jendrašík. Podľa jeho slov uzávera podstatne skomplikuje dopravu.

Upozornil, že v Novoti v stredu zachytili dodávku s migrantmi. "V obci mi vystúpilo 22 cudzincov z tretích krajín, s ktorými štát nevie nič robiť. Polícia mi povedala, že nemajú právo na to, aby ich niekde umiestnili, lebo majú doklad o tom, že tu môžu byť 30 dní," poznamenal.

Poľsko od stredy dočasne obnovilo kontroly na hraniciach so Slovenskom. Vykonávať ich bude len na vstupe do Poľska, pričom hranice možno prekračovať len na určených miestach a s dokladmi - občianskym preukazom alebo pasom. Kontroly Poľsko zaviedlo v súlade s pravidlami schengenského priestoru zatiaľ na desať dní. Podľa poľskej vlády je vysoká pravdepodobnosť, že ich predĺžia.


Na hraničnom priechode Vyšný Komárnik - Barwinek je doprava plynulá

Na hraničnom priechode Vyšný Komárnik - Barwinek sa po zavedení náhodných kontrol netvoria kolóny a doprava je plynulá. Príslušníci poľskej pohraničnej stráže vozidlá kontrolujú priebežne. Niektoré priechody na severovýchode Slovenska sú zatarasené.

"Kontroly sa vykonávajú len pri vstupe do Poľska. Hranicu je možné prekročiť len na určených miestach. Cestujúci musia mať pri sebe občiansky preukaz alebo pas. Kontrola sa vykonáva veľmi efektívne a nebráni pohybu osôb. Zameriavame sa na identifikáciu osôb a vozidiel, ktoré môžu predstavovať hrozbu v súvislosti s nelegálnou migráciou," uviedol pre TASR hovorca veliteľa Beskydského oddelenia pohraničnej stráže v meste Przemyśl Peter Zakielarz.

"Boli sme zvyknutí, že už nie sú kontroly. Nemyslím si, že to pomôže, migranti sú už u nás a do Poľska nechodia," uviedol vodič Juraj zo Svidníka.

Ďalší z vodičov Maroš tvrdí, že kontrola trvala len pár minút a vníma to ako ich prácu. "Myslím si, že to určite pomôže, je to prevencia. Migranti budú vedieť, že nemajú voľný priechod," povedal.

Poľsko, Česko i Rakúsko zaviedli od polnoci náhodné dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom. Opatrenie má trvať desať dní, môže sa však predĺžiť.

Ako informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, autami je možné prejsť v okresoch Svidník, Bardejov a Medzilaborce cez hraničné priechody Barwinek - Vyšný Komárnik, Muszynka - Kurov a Radoszyce - Palota. Len peši a výlučne občania EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), ich manželskí partneri a deti môžu prechádzať v okrese Bardejov cez hraničné priechody Oženna - Nižná Polianka a Konieczna - Becherov.

Poľsko-slovenskú hranicu možno od polnoci prejsť len 8 cestnými priechodmi

Poľsko od stredy 0.00 h dočasne obnovilo kontroly na hraniciach so Slovenskom. Vykonávať ich bude len na vstupe do Poľska, pričom hranice možno prekračovať len na určených miestach a s dokladmi – občianskym preukazom alebo pasom. Upozornila na to poľská Pohraničná stráž (SG), informuje TASR.

Kontroly Poľsko zaviedlo v súlade s pravidlami schengenského priestoru zatiaľ na desať dní. Podľa poľskej vlády je vysoká pravdepodobnosť, že ich predĺžia.

Hranice možno prekročiť na ôsmich cestných hraničných priechodoch:

Radoszyce - Palota
Barwinek – Vyšný Komárnik
Muszynka - Kurov
Piwniczna-Zdrój – Mníšek nad Popradom
Jurgów - Podspády
Chyžné - Trstená
Korbielów – Oravská Polhora
Zwardoň – Skalité

a na troch železničných priechodoch:

Lupków – Palota/Medzilaborce
Muszyna – Plaveč
Zwardoń – Skalité

Ďalších 11 hraničných priechodov je podľa slovenského rezortu diplomacie určených len pre peších. SG zároveň upozornila, že nimi môžu prechádzať výlučne občania EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), ich manželskí partneri a deti:

Oženna – Nižná Polianka
Konieczna - Becherov
Leluchów - Čirč
Niedzica - Lysá nad Dunajcom
Łysa Polana - Tatranská Javorina
Chochołów - Suchá Hora
Winiarczykówka - Bobrov
Ujsoły - Novoť
Bór - Oščadnica/Vreščovka
Zwardoń - Mýto
Jaworzynka – Čierne–Skalité

Prekračovanie hranice na tzv. turistických priechodoch, napr. horských v Tatrách, nebude povolené a bude sa považovať za nelegálne prekročenie hranice, oznámila tiež poľská Pohraničná stráž podľa agentúry PAP.
 

Vyberte región